Ingredienser til 6 - 8 personer:

  • Surkål
    • Surkål, 300 g
    • Løg, finthakket, 1 stk
    • Olie, 15 g
    • Hvidvin, tør, 200 g
    • Fiskebouillon eller vand, 200 g
    • Enebær, 6 stk
    • Creme fraiche, 50 g
    • Salt
    • Peber, friskkværnet
  • Fisk
    • Laks, fersk, filet uden skind, 2 stk a 500 g
    • Laks, røget, tynde skiver, 100 g
    • Butterdej, 500 g
    • Æg, letpisket, 1 stk
    • Enebær, 1 stk
  • Sauce
    • Skalotteløg eller forårsløg, finthakket, 1 stk
    • Smør, usaltet, 25 g
    • Fiskebouillon, godt kogt ind, 150 g
    • Hvidvin, tør, 150 g
    • Creme fraiche, 100 g
    • Salt
    • Peber

Tilberedning:

  1. Surkål
    1. Skyl surkålen i koldt vand. Klem den tør.
    2. Løg blødgøres i en gryde med olie uden at brune
    3. Tilsæt surkålen og lad den koge med i 5 minutter
    4. Tilsæt vin, fiskebouillon/vand og enebær.
    5. Tilsæt salt og peber og kog ved svag varme i ca 45 minuttertil surkålen er mør og væden er fordampet
    6. Lad den blive kold og tilsæt creme fraiche
  2. Fisk
    1. Gnid fisken med lidt salt
    2. Rul butterdejen ud så den er lidt længere og 3 gange så bred som fisken
    3. Læg en fiskefilet på butterdejen og læg halvdelen af surkålen ovenpå fisken
    4. Læg den røgede laks ovenpå og læg resten af surdejen ovenpå
    5. Slut af med den anden fiskefilet
    6. Fugt butterdejkanterne med vand og pak fisken ind så butterdejen lukker godt og gerne ligner en fisk
    7. Lav evt "skæl" med en teske og sæt et øje med et enebær
    8. Læg fisken på en smurt bageplade, pensel den med æg og opbevar den koldt hvis den ikke bages med det samme
    9. Bages ved 200 °C i 30 - 35 minutter nederst i ovnen (for at få bunden ordentlig bagt)
  3. Sauce
    1. Smelt smørret i en gryde og lad skalotteløg/forårsløg simre let
    2. Tilsæt fiskebouillon og vin, hvorefter det indkoges til halv mængde
    3. Tilsæt creme fraiche
    4. Smag til med salt og peber
  4. Anretning
    1. Skær fisken i skiver og server på et fad sammen med saucen
    2. Der kan f.eks. serveres små nye kartofler eller ristede kastanjer til
    3. Server også gerne med en grøn salat