Ingredienser til 4:

Sovs

  • Tranebær, 115 g
  • Appelsinsaft, frisk, 240 ml
  • Lauerbærblad, 1 stk
  • Salt
  • Peber
  • Sukker, 65 g
  • Vand, 2 spsk
  • Sherry- eller rødvinseddike, 1 spsk
  • Smør, 1 spsk

Andebryst

  • Andebryster, 4 stk
  • Olie, 2 spsk

Stegte kartofler

  • Kartofler, 1 kg
  • Olivenolie, 100 g (eller hellere ande eller gåsefedt)
  • Hvedemel, 2 tsk
  • Salt

Tilberedning:

Sovs

Varm tranebær og appelsinjoice op i en lille pande under middel varme. Lad det simre indtil det er reduceret til halv mængde. Tilsæt ca 0,25 tsk salt og peber.

Mens indkogningen sker hældes sukker i en lille pande. Tilsæt vandet og varm op under middel varme indtil sukkeret er opløst og senere begynder at blive brunt.

Tilsæt den brunede sukker til tranebær/appelsinsovsen under omrøring. Fortsæt omrøring hvis det bruser op indtil sukkeret er opløst igen.

Sovsen kan på dette stade gemmes i op til 2 dage.

Mens andebrysterne hviler (herunder) færdiglaves sovsen ved at varme den op, tilsætte eddiken og smørret under omrøring.

Andebryster (ca 35 minutter)

Rids andebrysterne på kryds og tværs (skær gennem skindet men ikke ned i kødet med 5 mm afstand).

Krydder brysterne rigeligt med salt og peber.

Put olie i en pande så bunden netop er dækket ved svag varme og læg brysterne i med skindsiden nedad. Varm op til brysterne har afgivet fedtet og skindet er brunet efter 15 - 20 minutter.

Varm brysterne ved kraftig varme til skindet er sprødt efter 3 - 4 minutter.

Vend brysterne med skindsiden opad og varm op i 2 - 3. De skal være medium/rare.

Læg dem på en tallerken rullet ind i køkkenrulle.

Stegte kartofler (ca. 60 minutter)

Sæt en bradepande stor nok til at kartoflerne kan ligge der i et lag i ovnen ved 200 °C.

Skræld kartoflerne og skær hver i 4 lige store stykker for mellemstore kartofler (2 - 3 stykker for små kartofler).

Læg kartoflerne i en stor pande og tilsæt vand så det kanp dækker dem. Tilsæt salt og varm op til kogning og lad dem koge livligt i 2 minutter uden låg.

I mellemtiden varmes fedtetstoffet op i bradepanden.

Hæld kartofler i et dørslag og ryst dem godt for at gøre overfladen ujævn.

Drys med mel og ryst igen for at fordele melet jævnt.

Læg forsigtigt kartoflerne i bradepanden med fedt (det vil syde). Rør rundt så fedtet fordeles jævnt og fordel dem i ét lag og varm dem i 15 minutter.

Tag bradepanden ud af ovnen og vend kartoflerne. Sæt dem i ovnen i yderligere 15 minutter.

Tag igen bradepanden ud af ovnen og vend kartoflerne igen. Sæt dem igen i ovnen.

Kartoflerne er færdige når de er er gyldenbrune og sprøde - ca. 15 - 20 minutter.

Drys med salt og server straks.