Til en dej med 1000 g mel anvendes fælgende gærmængder:
| 14 g salt | 28 g salt | |||
| Gær Gram |
Hævning Minutter |
Efterhævning Minutter |
Hævning Minutter |
Efterhævning Minutter |
| 50 | 30 | 20 | 30 | 20 |
| 25 | 60 | 40 | 60 | 40 |
| 13 | 120 | 60 | 120 | 60 |
| 6 | 240 | 80 | 240 | 80 |
Gærmængden er proportional med melmængden.
Hævetiden er 66% af ovenstående hvis der tilsættes 30 g eddike.
Hævetiden med 50 g gær kan halveres hvis vandet opvarmes til 60 ˚C. Oplæs gæren i 2 dl lunken vand og opvarm resten af vandet til 60 ˚C. Rør det varme vand sammen med melet og tilsæt dernæst gærvandet.
Med både eddike og varmt vand redureres hævetiden til ca 33% af ovenstående.
Sukker og mælk får dejen til at hæve langsommere.
