Til en dej med 1000 g mel anvendes fælgende gærmængder:

  14 g salt 28 g salt
Gær
Gram
Hævning
Minutter
Efterhævning
Minutter
Hævning
Minutter
Efterhævning
Minutter
50 30 20 30 20
25 60 40 60 40
13 120 60 120 60
6 240 80 240 80

Gærmængden er proportional med melmængden.

Hævetiden er 66% af ovenstående hvis der tilsættes 30 g eddike.

Hævetiden med 50 g gær kan halveres hvis vandet opvarmes til 60 ˚C. Oplæs gæren i 2 dl lunken vand og opvarm resten af vandet til 60 ˚C. Rør det varme vand sammen med melet og tilsæt dernæst gærvandet.

Med både eddike og varmt vand redureres hævetiden til ca 33% af ovenstående.

Sukker og mælk får dejen til at hæve langsommere.