Ingredienser:
Surdej:
- 
surdej
 - 
Hæld den surdej, du fik med hjem i en skål (eller i køkkenmaskinens dejskål)
 - 
Tilsæt 2,5 dL kærnemælk (gerne Thiese øko)
 - 
Tilsæt ½ maltøl
 - 
½ pose tørgær
 - 
1 tsk salt
 - 
1 dL knækkede rugkærner
 - 
1 dL solsikkekærner
 - 
1 dL sesamfrø
 - 
1 dL 5-kornsblanding fra Brugsen (eller tilsvarende)
 - 
100 g hvedemel
 - 
100 g rugmel
 
Brød:
- Surdej
 - 5 dL kærnemælk (gerne Thiese øko)
 - Tilsæt 1 maltøl
 - 1 spsk salt
 - 2 dL knækkede rugkærner
 - 2 dL solsikkekærner
 - 2 dL sesamfrø
 - 2 dL 5-kornsblanding fra Brugsen (eller tilsvarende)
 - 300 g hvedemel
 - 300 g rugmel
 
Tilberedning:
Surdej:
Rør det grundigt sammen og lad det hæve mindst ét døgn
Nu har du din egen surdej.
Rugbrød:
Rør det grundigt sammen (skal have konsistens som en tyk grød).
Lad det hæve ét døgn.
Tag surdej fra (en god stor portion) og stil det i køleskabet.
Hæld det i brødformen, dæk det til med bagepapir og lad det efterhæve i mindst 4 timer.
Bag ved 180 gr C tildækket med bagepapiret i 45 min (varmluft).
Tag bagepapiret bort og bag videre i 30 min.
2 Tag brødet ud af formen og bag videre i 15 min.
Nu er det færdigt
[Kilde: Fik den fra Bodil Egede som har den fra Niels-Ole Hørlyk]
