Ingredienser:

Surdej:

  • surdej
  • Hæld den surdej, du fik med hjem i en skål (eller i køkkenmaskinens dejskål)
  • Tilsæt 2,5 dL kærnemælk (gerne Thiese øko)
  • Tilsæt ½ maltøl
  • ½ pose tørgær
  • 1 tsk salt
  • 1 dL knækkede rugkærner
  • 1 dL solsikkekærner
  • 1 dL sesamfrø
  • 1 dL 5-kornsblanding fra Brugsen (eller tilsvarende)
  • 100 g hvedemel
  • 100 g rugmel
Brød:
  • Surdej
  • 5 dL kærnemælk (gerne Thiese øko)
  • Tilsæt 1 maltøl
  • 1 spsk salt
  • 2 dL knækkede rugkærner
  • 2 dL solsikkekærner
  • 2 dL sesamfrø
  • 2 dL 5-kornsblanding fra Brugsen (eller tilsvarende)
  • 300 g hvedemel
  • 300 g rugmel

Tilberedning:

Surdej:

Rør det grundigt sammen og lad det hæve mindst ét døgn

Nu har du din egen surdej.

Rugbrød:

Rør det grundigt sammen (skal have konsistens som en tyk grød).

Lad det hæve ét døgn.

Tag surdej fra (en god stor portion) og stil det i køleskabet.

Hæld det i brødformen, dæk det til med bagepapir og lad det efterhæve i mindst 4 timer.

Bag ved 180 gr C tildækket med bagepapiret i 45 min (varmluft).

Tag bagepapiret bort og bag videre i 30 min.

2 Tag brødet ud af formen og bag videre i 15 min.

Nu er det færdigt

[Kilde: Fik den fra Bodil Egede som har den fra Niels-Ole Hørlyk]