Ingredienser til 16 burgerboller:

  • Dej
    • Vand, 350 g
    • Gær, 10 g
    • Surdej, aktiveret, 100 g
    • Æg, 2 stk
    • Hvedemel, gerne Manitobamel, 650 g
    • Grahansmel, 50 g
    • Sigtemel, 50 g
    • Sukker 55 g
    • Salt, 10 g
    • Smør, blødt, 90 g
  • Klargøring til bagning
    • Æg, 1 stk
    • Sesamfrø

 Tilberedning:

  1. Gæren og surdejen udrøres i vandet. Æggene røres i efterfulgt af mel, sukker og salt. Røre indtil dejen er glat og slipper røreskålen - typisk efter ca 5 minutters røring. Smørret deles i små klumper og røres i dejen til den igen er glat og slipper skålen.
  2.  Dejen hviler i mindst 1 time og gerne i køleskab i op til 12 timer. Dejen skal være være pakket i film eller opbevares i beholder for at undgå udtørring. 
  3. Dejen deles i 16 stykker (omkring 90 gram stykket), som formes til boller. Placeres på bageplade med god afstand imellem. Dækkes med bagepapir og presses med en anden bageplade til en tykkelse på ca 1 cm. Bagepapiret fjernes igen.
  4. Bollerne hæver i 2 -3  timer til dobbelt størrelse. Har dejen været i køleskab en time længere.
  5. Bollerne pensles med sammenpisket æg og drysses med sesamfrø.
  6. De bages ved 220 ºC varmluft til de er passende brune som på billedet - kernetemperatur ca. 96 ºC - typisk efter 10 - 13 minutter.
  7. Bollerne lægges på rist til afkøling