Ingredienser:

  • Surdej aktivering
    • Hvedemel, 55 g
      • Evt erstattes 1/3 med rugmel  
    • Vand, 55 g
  • Autolyse
    • Fuldkornsmel, 28 g
    • Manitoba hvedemel, 520 g
    • Vand, lunkent, 330 g
  • Endelig dej
    • Surdej,  aktiveret, 110 g
    • Salt, 11 g
    • Vand, 6 g

Tilberedning:

  1. Aktivering af surdej
    1. Mel og vand  tilsættes eksisterende surdej 12 - 24 timer før brug ved stuetemperatur
    2. Aktivitet kan kontrolleres før brug ved at placere en skefuld i vand, hvor det skal flyde ovenpå vandet
    3. Ikke anvendt surdej gemmes i køleskab
  2. Autolyse
    1. Mel og vand blandes og røres i 5 minutter ved mellem hastighed med røremaskine
    2. Står ved stuetemperatur i 12 - 24 timer før den endelige dej samles
  3. Endelig dej
    1. Autolysedejen og surdejen æltes sammen i røremaskine ved lav hastighed et par minutter til konsistensen er jævn
    2. Hviler tildækket i 30 minutter
    3. Æltes sammen med salt og vand
    4. Hviler tildækket i 30 minutter
    5. Stræk og fold første gang
    6. Hvil tildækket 1 time
    7. Stræk og fold anden gang
    8. Hvil tildækket 1 time
    9. Stræk og fold tredie gang
      1. Her kan dejen evt opdeles i boller eller 2 - 3 baguetter i stedet for 1 brød
    10. Hvil tildækket 30 minutter
    11. Dejen lægges i hævekurv, evt i meldrysset stof (viskestykke)
    12. Efterhæver tildækket ca 2 timer
      1. Kan evt efterhæve i køleskab natten over hvis morgenbrød ønskes
    13. Snit brødet med en skarp kniv og bag i ovnen ved høj varme
      1. Enten ved at starte ved 260 ºC alm ovn og straks sænke temperaturen til 230 grader i ca 40 minutter til centertemperaturen er 96 ºC
      2. eller ved 230 ºC  med damp / varmluft i 20 minutter efterfulgt af ca 20 minutter ved 230 ºC indtil kernetemperaturen er 96 ºC
      3. I begge tilfælde er bagestål eller pizzasten en fordel
      4. Formes brødet som baguetter eller boller kan de samme temperaturer med kortere bagetid bruges - centertemperatur fortsat 96 ºC 
    14. Afkøles på rist indtil det er afkølet (så bunden ikke bliver "pappet")