Ingredienser til 2 brød:

  • Dag 1
    • Hvedemel, groft, 100 g
    • Rugmel, 800 g
    • Vand, 1000 g
    • Salt, 36 g
    • Hvedesurdej, 200 g
  • Dag 2
    • Øl, gerne malt, 330 g
    • Sirup, gerne mørk, 40 g
    • Rugkerner, knækkede, 500 g
    • Frø og kerner, f x hørfrø, solsikkekerner, ca. 120 g
    • Hasselnødder, ca 35 g
    • Olie, smøring af forme

Tilberedning:

  1. Dag 1
    1. Bland ingredienserne
    2. Hæves overdækket ved stuetemperatur ca 12 timer
  2. Dag 2
    1. Hasselnøddekernerne hakkes groft
    2. Blandes med blandingen fra dag 1 samt øl, sirup, rugkerner, frø og kerner
    3. Røres sammen til en ensartet masse
    4. Smør 2 rugbrødsforme (eller for dem med bagepapir)
    5. Høld dejen i formen - må højst være fyldt halvt op
    6. Lad brødene hæve i formene dækket med fugtigt klæde i yderligere 1 - 4 timer til dejen fylder 2/3 af formen
      • Pas på ikke at hæve brødene for meget da det giver klægt brød
      • Hævetiden afhænger meget af hvor aktiv surdejen er
    7. Brødene prikkes med en gaffel
    8. Bages i alm. ovn i ca 90 minutter ve 190 ºC
    9. Lad formene køle af et par minutter og tag brødene ud af formene
    10. Lad brødene køle helt af og put i plaseposer
    11. Fryses eventuelt

Kilde: Frit efter GrødGrisen