Ingredienser til 2 brød på 750 g hver:
- Vand, 600 g
- Surdej, 133 g
- Fuldkornsmel (graham, fuldkorn, hvid hvede m v), 133 g
- Hvedemel (manitoba el lign), 750 g
- Gær, 7 g
- Salt, 22 g
Tilberedning:
- Rør gæren ud i vand og surdej.
- Tilsæt mel og rør roligt i 2 minutter. Vent i 30 minutter
- Rør roligt i 2 minutter. Vent i 30 minutter.
- Rør roligt i 2 minutter. Vent i 30 minutter.
- Rør roligt i 2 minutter. Vent i 30 minutter.
- Tilsæt salt og rør roligt i 2 minutter. I alt er der rørt 5 * 2 minutter og der er gået ca 2 timer med at vente.
- Sæt dejen i køleskab i 10-12 timer i en lukket beholder, eventuelt smurt med olie.
- Fold dejen ind mod midten fra 4 sider og vend den om.
- Stram dejen op med en dejskraber hele vejen rundt et par gange. Dejen må ikke æltes. Vent i 20 minutter.
- Del dejen i 2 og stram dejen op med en dejskraber hele vejen rundt et par gange. Sæt brødene på bagepapir der er klippet til i størrelse.
- Varm ovnen op. Almindelig ovn ved 260 ºC eller varmluft med damp ved 230 ºC
- Sæt brødene på bagepapiret ind i ovnen, f.eks. med en pizzaspade
- Bag brødet i 14 minutter og sæt et stegetermometer midt i brødkrummen. Er der damp i ovnen så skift til varmluft på 230 - 250 ºC for at få sprødere skorpe
- Bag til kernetemperaturen er 96 ºC (10 - 15 minutter mere)
- Køl af på en rist med luft under og et viskestykke over.