Ingredienser til 1 rugbrødsform:
- Dag 1
- Surdej, f.eks. 400 g
- Vand, lunkent, 650 g
- Øl, 160 g
- Salt, 35 g
- Hvedemel, 150 g
- Rugmel, 300 g
- Rugkerner, knækkede, 350 g
- Dag 2
- Øl, 170 g
- Honning, 30 g
- Rugkerner, knækkede, 100 g
- Hørfrø, evt., 200 g
- Solsikkekerner, 200 g
Tilberedning:
- 1. dag
- Røres sammen og dækkes med film og viskestykke. Skal stå i mindst 5 timer og gerne 10 timer ved stuetemperatur
- 2. dag
- Ingredienserne røres i den hævede dej fra 1. dag
- Tag ca 400 g surdej fra til næste bagning. Drys overfladen med salt og opbevar i køleskab
- Dejen kommes i en smurt form - hviler 2 - 4 timer ved stuetemperatur
- Prikkes med en gaffel på toppen og pensles med vand
- Bages på nederste rille i forvarmet almindelig ovn 200 ºC i 60 - 90 minutter. Kernetemperatur skal være ca 98 ºC
- Pak det færdige brød i et vådt klæde - f.eks. i et døgn.
Bemærk: Hvis surdejen ikke har været brugt den seneste uge er det godt at aktivere den ved dagen før at røre den op med f.eks. 100 g rugmel og 100 g vand (kan senere trækkes fra mængderne i opskriften) og lade den stå overdækket ved stuetemperatur
Kilde: Fra Stine