Ingredienser til 1 rugbrødsform:

  • Dag 1
    • Surdej, f.eks. 400 g
    • Vand, lunkent, 650 g
    • Øl, 160 g
    • Salt, 35 g
    • Hvedemel, 150 g
    • Rugmel, 300 g
    • Rugkerner, knækkede, 350 g
  • Dag 2
    • Øl, 170 g
    • Honning, 30 g
    • Rugkerner, knækkede, 100 g
    • Hørfrø, evt., 200 g
    • Solsikkekerner, 200 g

Tilberedning:

  1. 1. dag
    1. Røres sammen og dækkes med film og viskestykke. Skal stå i mindst 5 timer og gerne 10 timer ved stuetemperatur
  2. 2. dag
    1. Ingredienserne røres i den hævede dej fra 1. dag
    2. Tag ca 400 g surdej fra til næste bagning. Drys overfladen med salt og opbevar i køleskab
    3. Dejen kommes i en smurt form - hviler 2 - 4 timer ved stuetemperatur
    4. Prikkes med en gaffel på toppen og pensles med vand
    5. Bages på nederste rille i forvarmet almindelig ovn 200 ºC i 60 - 90 minutter. Kernetemperatur skal være ca 98 ºC
    6. Pak det færdige brød i et vådt klæde - f.eks. i et døgn.

Bemærk: Hvis surdejen ikke har været brugt den seneste uge er det godt at aktivere den ved dagen før at røre den op med f.eks. 100 g rugmel og 100 g vand (kan senere trækkes fra mængderne i opskriften) og lade den stå overdækket ved stuetemperatur

 Kilde: Fra Stine