Ingredienser til 16-18 stk
- 50 g gær
- 7 dl lunken vand
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 1 spsk rapsolie
- 4 dl havregryn (160 g)
- ca 900 g mel
Pensling
- ½ dl surmælksprodukt
- birkes, solsikkekerner mv.
Tilberedning
- Kom gær og vand i en stor skål og rør rundt så gæren opløses.
- Tilsæt salt, sukker, olie, havregryn og det meste af melet og ælt dejen. Tilsæt løbende mere mel (måske det hele) til du har en blød og smidig dej, der lige akkurat slipper fingrene.
- del dejen i 16-18 stykker.
- Form dejstykkerne til morgenbrød efter eget ønske (horn, håndværker, knuder mv...)
- Sæt morgenbrødene på bageplader beklædt med bagepapir, pensl dem med surmælksprodukt og kom birkes mv på.
- Lad morgenbrødene hæve 30 min og bag dem derefter midt i ovnen 15-20 min ved 200 gr (180 gr ved varmluft)
Horn: Tril dejen til pølser, der er spidse i enderne og krum pølsen til horn.
Håndværker: Du kan lave 4 håndværkere ved at rulle en fjerdedel af dejen ud til en firkant på ca 15x20 cm, dejpladen delen i 4 stk.
Kranse: Tril dejen til pølser og fold disse sammen til kranse.
Knuder: Tril dejen til pølser og slå en knude på disse.
LANGTIDSHÆVNING: Dejen kan langtidshæves og der bruges så kun bruge det halve gær.