Ingredienser:

Suppefond

  • 1 kylling
  • 1 løg
  • 2 gullerødder
  • evt. lidt porretop
  • evt. lidt persille
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk salt
  • 1½ - 2 liter vand

Mulligatawny suppe

  • 2 små finthakkede løg
  • 2 små porrer, skåret i fine skiver
  • 50 g smør
  • et skrællet æble i små tern, gerne Belle de Boskop eller andet madæble
  • tre stænger bladselleri, i tynde skiver
  • 1 teskefuld gurkemeje
  • 1 teskefuld stødt spidskommen
  • 1 teskefuld stærk karry
  • 1 spiseskefuld garam masala-krydderi
  • salt
  • en dåse flåede tomater
  • 1,4 l god hønsefond (fra denne opskrift)*
  • 75 g røde linser
  • 5-6 karryblade eller 2 laurbærblade
  • 4 let knuste kardemommefrø
  • en lille stang kanel
  • 2 hele nelliker
  • fintreven skal af lime eller citron (ikke overfladebehandlede)
  • saft af 2 limefrugter
  • ½ teskefuld tørrede chiliflager
  • 200 g kokosnøddemælk (=1 dåse)
  • 4 fed hvidløg i tynde skiver
  • 50 g smør til hvidløgene
  • Masser af frisk, hakket koriander ved siden af til at drysse over

Tilberedning:
Suppefond

Tilberedelse af fond tager ca. 1½ time.

  1. Kylingen sættes over i en gryde lille nok til at dække med 1½-2 liter vand sammen med de øvrige ingredienser til fonden
  2. Koges 20 minutter og skummes  jævnligt
  3. Kyllingen tages op og brystkødet og evt lår skæres af til senere færdigstegning
  4. Resten af kyllingen koger videre i ca. 40 minutter og skummes  jævnligt
  5. Fonden sies for urenheder

Mulligatawny suppe

Tilberedelse af mulligatawny suppen tager ca. 1½ time. Kan godt færdiggøres ½ - 1 time før servering.

  1. Steg forsigtigt løg og porrer i smør i 3-4 minutter til de er klare og let gyldne.
  2. Tilsæt bladselleri og æble og rør godt.
  3. Tilsæt gurkemeje, spidskommen, karry, garam masala og salt (begynd med 1 teskefuld og smag til efterhånden) og steg forsigtigt i 5 minutter.
  4. Tilsæt tomater og kog i 5 minutter.
  5. Tilsæt bouillion, og rør linserne i.
  6. Tilsæt karryblade eller laurbærblade, kardemommefrø, to hele nelliker, kanelstang og reven citrusskal.
  7. Lad suppen simre forsigtigt i 30 minutter, mens du indimellem skimmer eventuel skum af med en hulske eller stor ske.
  8. Mens suppen simrer, rister du forsigtig hvidløgsskiverne i smør til de er let gyldne. Pas på – får de for megen varme, giver de hele suppen en branket smag.
  9. Når linserne er kogt, så de gør suppen lidt tykkere, tilsætter du limejuice, chili og kokosmælk. Lad suppen simre i 5 minutter.
  10. Til sidst tilsætter du limejuice og hvidløgskiverne og det smør, de er ristet i, og serverer med frisk, hakket koriander ved siden af og et godt stykke brød, gerne bagt af surdej, til.
  11. Du kan eventuelt lune, terninger af kogt kyllingkød i suppen (men her foreslås nedestående metode).

Kyllingestykker

Tilberedelse af kyllinestykker tager ca. 15 minutter.

  1. Kyllingebrystene (og evt. lårene) steges færdig på en pande i smør
  2. Skæres i tern på ca. 1½ cm

Servering

Suppen serveres f.eks. med ris, kyllingestykkerne og koreander ved siden af sammen med f.eks. naan brød. Læg f.eks. ris og kyllingestykker i en tallerken og hæld suppen over. Drys med hakket koreander.

Mulligatawny suppe er en indisk suppe baseret på kylling, tomat og karry. I Danmark er den nok mest kendt som en af retterne i menuen til 90-års fødselsdagen.

*Brug ikke boullionterninger, men køb en færdig, frossen ren hønsekødssuppe hvis du ikke laver den selv som beskrevet ovenfor

Kilde: forskellige opskrifter, men hovedkilden er http://www.aok.dk/restauranter-cafeer/artikel/opskrift-paa-indisk-mulligatawny-suppe-mod-vinterforkoelelse