Hjemmelavet pasta smager fantastisk, men hvis mel og æg ikke lige går op kan den justeres med lidt vand. Mængden kan beregnes med pastaligningen, der ser sådan ud:

Mvand = 0,42 * Mmel - 0,75 * Mæg

hvor M'erne er i vægtenheder.

En opskrift med lidt blødere dej:

Mvand = 0,45 * Mmel - 0,70 * Mæg

F. eks

Tag 250 g durummel og 2 æg der vejer 55 gram pr styk uden skal, hvilket giver følgende ligning:

Mvand = 0,42 * 250 - 0,75 * 110 = 105 - 82,5 = 22,5

Altså skal der tilsættes 22,5 g vand til mel og æg for at konsistensen bliver god.

Skal dejen udrulles i hånden (uden maskine) kan den med fordel laves med lidt mere vand/æg.

Pastaen hviler 30 minutter før udrulningen.

Peter Mouritsen har udarbejdet ligningen og foræret den til mig i 70-års fødselsdagsgave.