Ingredienser til 4 personer:

  • Smør, 45 g
  • Hvedemel, 27 g
  • Sødmælk, 450 g
  • Muskatnød, fintrevet, 2 g (½ tsk)
  • Æg, 6 stk
  • Parmesan, 75 g
  • Rasp
  • Blomkål, 500 g
  • Salt
  • Peber
  • Smør / fl. margarine

Tilberedning ca. 1 time:

  1. Del blomkålen i buketter
  2. Kom i kogende i vand der dækker blomkålen i ca. 2 minutter (buketterne skal være halvrå - ikke møre)
  3. Hæld vandet fra i et dørslag så buketterne er så tørre som mulig
    • Er blomkålen større end hvad der skal bruges kan resten fryses og bruges til gratin efter et meget kort opkog direkte fra frossen tilstand
  4. Smelt smørret i en gryde og tilsæt hvedemel under omrøring
  5. Tilsæt mælk ad 3 gange under konstant omrøring med middel varme
  6. Tilsæt muskatnød og tag gryden af varmen
  7. Del æggene i blommer og hvider
  8. Tilsæt æggeblommerne og parmensan til sovsen under omrøring
  9. Smag til med salt og peber
  10. Pisk æggehviderne stive
  11. Bland forsigtigt æggehviderne i sovsen (rør ikke for meget)
  12. Smør fadet med flydende margarine / smør og drys med rasp
  13. Hæld halvdelen af sovsen i fadet, dernæst blomkålen efterfulgt af resten af sovsen
  14. Drys overfladen med rasp
  15. Bages  i 30 - 35 minutter ved 175 gr til centertemperatur er mindst 80 ºC
    • Ovnen må ikke åbnes de første 25 minutter da gratinen så let falder sammen
  16. Sovsen kan efter behag blandes med kødrester

Kilde: Valdemarsro med flere modifikationer