Ingredienser til 4 personer:
- Smør, 45 g
- Hvedemel, 27 g
- Sødmælk, 450 g
- Muskatnød, fintrevet, 2 g (½ tsk)
- Æg, 6 stk
- Parmesan, 75 g
- Rasp
- Blomkål, 500 g
- Salt
- Peber
- Smør / fl. margarine
Tilberedning ca. 1 time arbejde og 1 time i ovn:
- Del blomkålen i buketter
- Kom i kogende i vand der dækker blomkålen i ca. 2 minutter (buketterne skal være halvrå - ikke møre)
- Hæld vandet fra i et dørslag så buketterne er så tørre som mulig
- Er blomkålen større end hvad der skal bruges kan resten fryses og bruges til gratin efter et meget kort opkog direkte fra frossen tilstand
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt hvedemel under omrøring
- Tilsæt mælk ad 3 gange under konstant omrøring med middel varme
- Tilsæt muskatnød og tag gryden af varmen
- Del æggene i blommer og hvider
- Tilsæt æggeblommerne og parmensan til sovsen under omrøring
- Smag til med salt og peber
- Pisk æggehviderne stive
- Bland forsigtigt æggehviderne i sovsen (rør ikke for meget)
- Smør fadet med flydende margarine / smør og drys med rasp
- Hæld halvdelen af sovsen i fadet, dernæst blomkålen efterfulgt af resten af sovsen
- Drys overfladen med rasp
- Bages i 55 - 60 minutter ved 180 gr (alm. ovn) til centertemperatur er mindst 80 ºC
- Ovnen må ikke åbnes de første 25 minutter da gratinen så let falder sammen
- Sovsen kan efter behag blandes med kødrester
Kilde: Valdemarsro med flere modifikationer